Samsung Galaxy S20 FE özellikleri
Ekim 4, 2022Öldükten sonra Gmail hesabınıza ne olacak?
Ekim 31, 2022Bulut bilişimin işletmeler için ticari avantajları tahmin edebileceğinizden çok fazladır. Bulut ile iş verilerine internete bağlı herhangi bir cihazdan erişebilir, hareket halindeyken uygulamalar oluşturabilir ve pazarlayabilirsiniz. En önemlisi herhangi bir saldırı sırasında veri kaybı konusunda endişelenmenize gerek kalmaz.
Şirket Mailini Gmail’e Yönlendirme
Bununla birlikte buluttaki verilerin durumu ne olursa olsun, her zaman bir tehlike ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bazen tehlike, çalışanların, yöneticilerin vb. tamamen ihmalinin bir sonucu ortaya çıkarken bazen ise, herkes için aynı parolayı kullanan çalışanlar ve onlarla etkileşime giren cihazlardan kaynaklı güvenlik açıkları nedeniyle tehlikeye girebilir.
Peki, iş açısından kritik verilerinizin bulutta güvenliğini ve korunmasını sağlamanın herhangi bir yolu var mıdır?
Aşağıda cloud ortamında veri güvenliğini sağlamak için izleyebileceğiniz ve uygulayabileceğiniz bazı önemli ipuçlarını listeledik:
Cloud ortamında veri güvenliği ipuçları
1. Şifrelemeyi Kullanın
Şifreleme, iş verilerinizi gizli bir koda çevirmenin yoludur. Şifrelenmiş veriler aynı zamanda şifreli metin olarak da adlandırılır ve bir veri ihlali durumunda hassas bilgilerin erişilemez kalmasını sağlar.
Temel olarak, veriler bulut sunucularına yüklenmeden önce şifrelenir. Finans ve sağlık endüstrileri, sıfır bilgi kanıtı olarak bilinen ek bir güvenlik katmanı bile kullanabilir. Bu, verilerinizi bulut hizmet sağlayıcılarından ve yöneticilerinden bile korumanıza olanak tanır.
2. Çalışanlardan Güvenilir Parolalar Kullanmalarını İsteyin
Zayıf parolalar, buluttaki güvenliğinizi tehlikeye atabilir. Bu noktada güvenilir ve güçlü parolalar oluşturmak, bulut verilerinizi siber saldırılara karşı koruyabilir. Güçlü bir parola oluşturmak için izleyebileceğiniz bazı ipuçları aşağıdaki şekildedir:
- Sıralı sayılar veya harfler kullanmaktan uzak durun.
- Uzun şifreler kullanın.
- Şifrenin harflerden (büyük harf ve küçük harf), rakamlardan ve sembollerden oluşan bir karma olduğundan emin olun.
- 12345, ASDFG vb. sıralı klavye yollarını kullanmaktan kaçının.
- Mobilite çözümleri kullanan bir işletmeyseniz, bulut ağlarına bağlı cihazların güncellenmiş yama seviyelerine sahip olduğundan emin olun. Ayrıca, ek bir güvenlik katmanı ekleyerek iki aşamalı bir doğrulama sürecini başlatmayı düşünün.
3. Bulut Hizmetinizin Depolamasının Nasıl Çalıştığını Anlayın
Günümüzde işletmeler, iş verilerini bulutta depolamak için seçebilecekleri birden fazla seçeneğe sahiptir. Bu yüzde farklı bulut hizmetlerinin tam olarak nasıl çalıştığını bilmek çok önemlidir ve bunun kontrol etmenin en iyi yolu hizmet sözleşmesini okumaktır. Bu, sanallaştırılmış verileri korumak için sunulan politikalar, teknolojiler, uygulamalar ve kontroller hakkında size bir fikir sunacaktır.
4. Anti-Virüs Yazılımını Kullanın
Bulutta oturum açmak için kullanılan sistemler, bilgisayar korsanları için de bir açılım olabilir. Bu yüzden iş verilerinin açığa çıkmasını önlemek için sistemlerde antivirüs yazılımının kurulu olduğundan emin olun.
5. Yerel Yedekleme Kullanın
Bir işletme olarak kritik verilerin yedeklerini ikincil bulut depolama veya harici depolama aygıtında oluşturmayı düşünün. Bu, bir işletmenin veri hırsızlıklarına ve ilgili olaylara karşı her zaman bir acil durum planına sahip olmasını sağlayacaktır.
6. Veri Koruma İlkelerini Uygulayın
Artık hassas veya düzenlenmiş olarak sınıflandırılan verileriniz ile, bulutta hangi verilerin depolanabileceğini yöneten politikalar atayabilir, bulutta bulunan hassas verileri karantinaya alabilir veya kaldırabilir ve bir hata yaparlarsa ve ilkelerinizden birini ihlal ederlerse kullanıcılara rehberlik edebilirsiniz.
7. Verilerin Bilmediğiniz Yönetilmeyen Cihazlara Taşınmasını Durdurun
Bulut hizmetleri, internet bağlantısı olan her yerden erişim imkanı sağlar, ancak kişisel telefon gibi yönetilmeyen cihazlardan erişim, güvenlik durumunuz için bir kör nokta oluşturur. Bu yüzden indirmeden önce cihaz güvenlik doğrulaması uygulayarak yönetilmeyen cihazlara indirmeleri engelleyin.
Özetle diyebiliriz ki, bulut bilişim, şüphesiz işletmeler için bir kolaylıktır. Çünkü gelişmiş veri güvenliği, çeviklik, maliyet tasarrufu ve ölçeklenebilirlik sağlar. Ancak işletmeler, güvenliği hafife almamalı ve öngörülemeyen iş kayıplarını önlemek için tüm ihtiyati adımları atmalıdır. Bu noktada Bulutistan, geniş kapsamlı endüstri araçlarını kullanarak işletmelere uçtan uca güvenlik sunar. Türkiye’nin önde gelen bulut hizmet sağlayıcılarından biri olarak, kurumsal verilerin bulutta ve bulut dışında güvende olmasını sağlar.