Bu Sezon Galatasaraylıların Favori Şarkısı
Eylül 24, 2015Güvenilir Marka Uğur Soğutma
Kasım 26, 2015Tıp dünyasındaki halk tarafından anlaşılması pek de mümkün olmayan bir terimdir 🙂
Beni tanıyanlar uzun sayılabilecek bir süredir mide rahatsızlığım olduğunu bilir. Yaklaşık 3 senedir belirli periyotlarda hastanelere taşındığımı, bazı yemeklerden sonra çektiğim acıları hatta gece uyutmayacak kadar sıkıntı yaptığını bilir. Hazımsızlık, şişkinlik, midenin üst kısmında yanma ve gaz sıkışmaları şeklinde özetleyebilirim.
Son dönemlerde bu şikayetlerin periyotları sıklaşmaya başlamıştı ve bulantı kusma da eklenmişti. Ben şikayetlerimi anlattığım devlet hastanelerindeki güzide doktorlar(!) bir dizi tahliller isteyip değerleri inceleyip mide koruyucu ile başlayan bir dizi ilaçlar verdiler genelde. Kullandığım ilaçlardan bahsettiğimde bir sonraki doktor farklı bir ilaç ile yola devam etti. Mide ilacı olarak aklınıza gelebilecek Rennie, Talcid, Lancor, Gaviscon, Panto, Dualans, Nexium, Famodin, Famoditin vs vs hepsiyle seviyeli bir ilişkim oldu ama çare olmadı. Ramazan başlangıcında özel hastaneye gittiğimde ve herşeyi anlattığımda 1 aylık periyot belirledi ve ilaçların netice vermemesi halinde endoskopik müdahale ile neler olduğuna bakarız dedi.
İşte o gün geldi çattı, ben kontrole gittim. Tabi yaz dönemi olduğu için bir önceki gittiğim doktor tatildeydi. Başka bir doktora tüm süreci baştan sona anlattım, hiç bir gelişme olmadığını genel şikayetlerimin devam ettiğini anlattım. İlk defa bir doktor “bu anlattıkların mide şikayeti olmayabilir, safra kesesi hastalıklarında da bu reaksiyonlar görülebiliyor” dedi ve endoskopi ile birlikte ultrason talebinde bulundu.
Ultrason hızlı sonuç alınabilinen bir işlem olduğu için hemen ilgili birime gittim ve ultrason işlemlerini gerçekleştirdim. Akabinde elime bir rapor verdiler ve doğru doktorun yolunu tuttum. Uzun uzun latince kelimelerle süslü cümlelerin bulunduğu kağıdın son paragrafında kalın harflerle Kolesistolitiazis teşhisi yazdığını anlamıştım. Peki neydi bu Kolesistolitiazis?
Kolesistolitiazis Nedir?
İnternette bu terimi aratınca akademik makaleler içinde bol miktarda olduğunu ama anlaşılır şekilde önümüze çıkmadığını görüyoruz. Genelde safra kesesi sorunlarıyla ilgili makaleler olduğunu görürsünüz arama yaparsanız.
Ahkam kesecek kadar bilgim olmadığı söyleyerek cümleye başlayayım. Kolesistolitiazis, safra kesesinde bol miktarda taşların bulunduğu anlamına geldiğini söyleyebilirim.
Bu teşhis konulduğunda safra kesesi ameliyatı kaçınılmaz son oluyor. Özel hastanelerin teşhislerine geçmişte başıma gelen negatif deneyimlerden dolayı hep mesafeli olduğum için 2 farklı devlet hastanesinde daha aynı işlemlerden geçtim ve sonuç farklı olmadı yani ameliyat tek tedavi yöntemi. 1 seneyi geçmeden olmamı söylediler kısaca. İlaçlı tedavi mümkün değil ve genetik olması sebebiyle herhangi bir önlem alma durumu da söz konusu değil. Bu arada 2015 yılı içinde ameliyat olmayı planlamıyorum.
Genetik bilgisini alınca hemen aileler arası tarama yaptım. Hem baba tarafında yakın akrabalarda hem anne tarafında yakın akrabalarda bol miktarda safra kesesi ameliyatı olan olduğunu öğrendim. Rekor 249 adetmiş ailede hedefim bunu geçmek 😀 (Yazar burada her şeyi en iyi/en fazla/en üst seviyede yapmaktan geri kalmayan Türk insanı karakterine bir selam çakıyor)